
W dn. 22.05.2022 – 05.06.2022r. grupa trzydzieściorga uczniów pod opieką pięciorga nauczycieli w ramach „Ponadnarodowej mobilności uczniów” realizuje „ Bardzo smaczny projekt , czyli na granicy smaku” w miejscowości Leptokaria w Grecji. Dzięki środkom z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) z Europejskiego Funduszu Społecznego ma możliwość poznania greckiej kuchni a przede wszystkim wzmocnienia kompetencji kluczowych.
Jednym z głównych założeń projektowych jest promocja zdrowego żywienia wśród młodych ludzi a temu niewątpliwie służy kuchnia grecka. Uczestnicy projektu mają rzadką okazję poznać jej specyfikę. W tym celu odwiedzili kuchnię lokalnej restauracji w Katerini. Tam zaczęli od nauki profesjonalnego siekania, krojenia itp. A potem już gotowanie właściwe – zdrowej potrawy wegetariańskiej, głęboko wpisanej w grecką kuchnię – Gigantes Plaki, czyli pieczona duża fasola w pomidorowym sosie. Owoce pracy można podziwiać na zdjęciach.
Tekst: Edyta Budnik, zdjęcia: Natalia Wnuk i Julia Gawrylik








