
Do bogatej kolekcji publikacji wydanych przez nauczycieli dąbrowskiego ogólniaka, dołączyła kolejna, szesnasta pozycja, tym razem napisana przez uczniów. „Mała książka kucharska” powstała w języku angielskim, zaś „Słowniczek wyrażeń kulinarnych” w językach angielskim, polskim, greckim. Pierwsza pozycja zawiera łącznie 20 przepisów tradycyjnych potraw polskich i greckich oraz fotorelację z najważniejszych części projektowych, zaś druga ok. dwustu haseł słownikowych związanych z kulinariami. Nad tymi publikacjami pracowali dąbrowscy licealiści przy wsparciu merytorycznym greckich kucharzy, nauczycieli oraz dąbrowskich pedagogów.
Są one „twardym” rezultatem realizowanego w Zespole Szkół im. gen. N. Sulika w Dąbrowie Białostockiej „Bardzo smacznego projektu, czyli na granicy smaku” o nr 2020-1-PMU-3255 w ramach „Ponadnarodowej mobilności uczniów” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w okresie od 15.08.2021 do 14.08.2022. Najistotniejszym działaniem projektowym była mobilność w Grecji w m. Leptokaria trzydzieściorga dąbrowskich licealistów pod opieką pięciorga nauczycieli w dn. 22.05.2022 – 05.06.2022r. Wyjazd poprzedzony był zajęciami przygotowawczymi w liczbie 100 godz. na każdego uczestnika.
Publikacje powstawały w trakcie zajęć przygotowawczych, realizowanej mobilności w Grecji a także tuż po powrocie grupy projektowej, zaś zostały wydane w czasie wakacji. Uroczyste rozdanie książek miało miejsce 5 września 2022 r. W ramach upowszechniania rezultatów projektu planowane jest także przekazanie książek do miejscowych bibliotek. Publikacja w całości została sfinansowana przez Komisję Europejską i jest bezpłatna.
Dofinansowanie projektu z UE: 247 181,00 PLN w proporcji 94,29% budżet środków europejskich i 5,71% środki budżetu Państwa.
Tekst: Edyta Ołdziejewska – Budnik, zdjęcia: Natalia Laskowska








