Istotną częścią realizowanego „Bardzo smacznego projektu, czyli na granicy smaku” w ramach „Ponadnarodowej mobilności uczniów” w dn. 22.05.2022 – 05.06.2022r. przez grupę trzydzieściorga dąbrowskich licealistów w miejscowości Leptokaria w Grecji są rezultaty, Zakłada się, że w wyniku działań projektowych powstanie słownik określeń kulinarnych w językach polsko-grecko-angielskim oraz książka kucharska zawierająca po 10 przepisów tradycyjnych potraw polskich i greckich. Nad tymi publikacjami pracowali dąbrowscy licealiści przy wsparciu merytorycznym greckich kucharzy oraz nauczycieli.
Ostatnim rezultatem działań dąbrowskich licealistów będą 2 filmiki zawierające nagrany i zmontowany materiał filmowy dotyczący warsztatów kulinarnych, happeningu oraz festynu, który planowany na jest zakończenie projektu już w Dąbrowie Białostockiej.
Do osiągnięcia założonych rezultatów przygotowywały zajęcia ze ekspertami z określonych dziedzin: kulinariów, dziennikarstwa, filmu itp.
Tekst: Edyta Budnik
zdjęcia: Natalia Wnuk kl. IB