31.05.2022r. – to ważna data w realizacji „Bardzo smacznego projektu, czyli na granicy smaku” w ramach „Ponadnarodowej mobilności uczniów”. Uczestnicy projektu rozpoczęli dzień od zakupu świeżych produktów na targu w Leptokarii. Następny etap to już gotowanie i pieczenie a przede wszystkim promocja polskiej kuchni. Spośród wielu polskich potraw młodzi kucharze wybrali placki ziemniaczane, pierogi z mięsem a jako słodką przekąskę ciasteczka maślane. Uczestnicy podzieleni na mniejsze grupy pod kierunkiem Katarzyny Sidorowicz i Joanny Pigiel przygotowali wybrane potrawy a efekty ich pracy można obejrzeć na poniższej fotorelacji.
Festyn kulinarny i inne działania projektowe zostały przygotowane dzięki środkom z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Tekst: Edyta Budnik
zdjęcia: Joanna Pigiel i Natalia Wnuk kl. IB