Istotną częścią „Ponadnarodowej mobilności uczniów” w ramach „Bardzo smacznego projektu, czyli na granicy smaku” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) dla trzydzieściorga uczestników są zajęcia w l. 100 godz. przygotowujące do mobilności w Grecji.
Dn. 19.02. 2022 w naszej szkole dla jednej grupy uczniów odbyły się kolejne zajęcia, tym razem z zakresu promocji zdrowego odżywiania się.
Warsztaty z młodzieżą poprowadziła Adrianna Jarmoszko – absolwentka dąbrowskiego LO , jak również SGGW w Warszawie. Obecnie żywieniowiec, dietetyk z doświadczeniem w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Promuje właściwe żywienie poprzez prowadzenie warsztatów z różnymi grupami osób.
Uczniowie na przeprowadzonych zajęciach mieli okazję zapoznać się z takimi zagadnieniami jak:
– żywienie w celu pozyskania większej energii i żywienie w celu zwiększenia zdolności do wysiłku umysłowego – – w tym analiza przepisów i ich modyfikacja,
– analiza etykiet produktów z różnych grup spożywczych,
– oraz zajęcia praktyczne polegające na obliczaniu wartości odżywczej różnych produktów i zawartości cukru w popularnych produktach spożywczych.
Po warsztatach planowane są zajęcia indywidualne z każdym uczestnikiem projektu.
Tekst: Edyta Budnik,
zdjęcia: Natalia Jackiewicz