
Przekonują się o tym uczestnicy „Ponadnarodowej mobilności uczniów” w ramach „Bardzo smacznego projektu, czyli na granicy smaku” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), realizowanego we współpracy ze szkołą w Grecji. Chociaż trwają ferie, absolutnie nie zwalniamy tempa. Aktualnie uczestnicy projektu przechodzą bardzo intensywny kurs z jęz. angielskiego w liczbie 60 godz, przygotowujący do mobilności w Grecji, która będzie miała miejsce na przełomie maja i czerwca br. Zajęcia w niczym nie przypominają tradycyjnych lekcji jęz. angielskiego. Dominują formy interaktywne, grupowe a wśród metod: ćwiczeń praktycznych, dramy, burzy mózgów itp. Poprzez różnorodne ćwiczenia uczniowie uczą się współpracy w grupie, dzielą się swoimi opiniami na różnorodne tematy, zwłaszcza kulinarne i zdrowego żywienia, osłuchują się z językiem, nabierają pewności siebie a nade wszystko odwagi w porozumiewaniu się z innymi i przełamywaniu barier językowych. Zajęcia prowadzą doświadczone anglistki: mgr Elżbieta Kondracka i mgr Joanna Pigiel, egzaminatorki maturalne, koordynatorki i mentorki międzynarodowych projektów od strony językowej, które były realizowane w naszej szkole w ostatnich latach. „Bardzo smaczny projekt, czyli na granicy smaku” o nr 2020-1-PMU-3255 dofinansowany jest z UE w kwocie: 247 181,00 PLN w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza Edukacja Rozwój”. Przewidziane są w nim dwie mobilności, w których weźmie udział 3o uczniów i 5 nauczycieli ze strony polskiej oraz podobna grupa ze strony szkoły goszczącej z Grecji. W trakcie dwóch 14-dniowych (wraz z dojazdem) pobytów w Grecji realizowane będą działania służące ukazaniu bogactwa kultury obu krajów biorących udział w projekcie, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnej.
Tekst: Edyta Budnik, zdjęcia: Natalia Jackiewicz






