Dnia 27 marca do Polski z Niemiec wróciła grupa kucharzy z klasy wielozawodowej działającej w ramach Zespołu Szkół w Dąbrowie Białostockiej, po dwutygodniowym stażu w Frankfurcie nad Odrą. Został on zorganizowany w ramach projektu Zagraniczny staż kluczem do europejskiej mobilności zawodowej kucharzy i murarzy i odbył się dzięki Ochotniczemu Hufcowi Pracy z Wasilkowa. Młodzi stażyści pod okiem instruktora nauki zawodu zgłębiali wiedzę na temat kuchni niemieckiej, angielskiej i francuskiej. Nauczyli się przygotować dania takie jak: sałatka z ziemniaków, niemieckie kiełbaski z jabłkami, cebulą i kiszoną kapustą, a także deser: tort szwarcwaldzki. Uczestnicy do wspólnego gotowania wprowadzili polski akcent i zachwycili wszystkich uczestników i organizatorów projektu gołąbkami w sosie pomidorowym, babką ziemniaczaną, zupa ogórkową, faworkami i ciastem mrowiskiem. Poza gotowaniem młodzież nauczyła się w jaki sposób elegancko i estetycznie serwować dania oraz odpowiednio nakryć do stołu. Kucharze z klasy wielozawodowej mieli czas nie tylko na ciężką pracę i naukę, ale również na rozrywkę. Zwiedzali Frankfurt, Słubice oraz Berlin. Jeśli zaś brakowało komuś relaksu to mógł zaspokoić tą potrzebę na Tropikalnej Wyspie, położonej pod Berlinem. W ostatnim dniu Dyrektor ośrodka, w którym młodzież odbywała staż, przeprowadził egzamin znajomości języka niemieckiego oraz z kuchni niemieckiej. Wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze. Po egzaminie wszyscy otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobytą wiedze i umiejętności. Młodzież wyjeżdżała Frankfurtu ze smutkiem, ale z nadzieją na powrót, ponieważ nikomu nie przeszkadzało ani wczesne wstawanie, ani dyscyplina czy ciężka praca. Wszyscy byli zadowoleni z wyjazdu.