Projekt żywieniowy

24/01/2014 Projekty

Zachowaj równowagę, czyli zdrowe podejście do życia

Dnia 23 stycznia 2014 roku w ramach programu Zapobiegania nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację w zakresie żywienia i aktywności fizycznej, w Liceum Ogólnokształcącym w Dąbrowie Białostockiej została zorganizowana akcja sprzedaży kanapek (w trakcie jej przeprowadzania rozdawano przepisy na smaczną i zdrową sałatkę). Zrobiono 120 kanapek, które wyprzedano w przeciągu dwóch przerw. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele byli zachwyceni pomysłem i najchętniej korzystaliby codziennie z takich atrakcji. Jedna kanapka kosztowała 59 groszy. W cenę wchodziły jedynie składniki użyte do zrobienia kanapki. Akcja miała na celu uświadomienie i pokazanie uczniom, że drugie śniadanie powinno stanowić pełnowartościowy posiłek dający energię na resztę dnia spędzanego w szkole.

Oferowana przez nas kanapka składała się z pełnoziarnistego pieczywa, polędwicy, sera żółtego, jaj oraz dużej ilości warzyw. Wartość odżywcza jednej kanapki (ważącej 120 g):

Składnik Ilość
Białko 11,6 g
Tłuszcze 7,2 g
Węglowodany 20,9 g
Wartość energetyczna 184 kcal

20140123237

20140123238

20140123241

20140123242

20140123243

20140123244

20140123245

20140123246

20140123247

20140123249

Dnia 20 marca 2014 roku po udanej poprzedniej „akcji kanapkowej” oraz po licznych zapytaniach uczniów „Czy jeszcze kiedyś będzie można kupić kanapki?” postanowiliśmy to powtórzyć. Tym razem zrobiliśmy 90 kanapek, które podobnie jak poprzednio sprzedały się w szybkim tempie, cena każdej wynosiła 79 groszy (ze względu na wielkość kanapek i mnogość użytych składników do ich przygotowania była trochę wyższa, niż poprzednio).

zdjęcie2

20140123239