Zachowaj równowagę, czyli zdrowe podejście do życia
Dnia 26 marca 2014 roku wśród uczniów klas pierwszych oraz drugich w ramach programu Zapobiegania nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację w zakresie żywienia i aktywności fizycznej, przeprowadzono test wiedzy na temat żywności i żywienia opracowany przez uczniów należących do koła żywieniowego pod kierunkiem specjalisty żywności i żywienia inżynier Adrianny Jarmoszko. Wyniki testu i jego omówienie przeprowadzono w formie prezentacji. W teście oraz prezentacji udział wzięło 105 uczniów klas pierwszych oraz 87 uczniów klas drugich. Test zawierał 20 pytań, a uzyskane wyniki w poszczególnych klasach wyglądają następująco:
Klasa | Wynik |
I B | 14,62 |
I C | 14,96 |
I D | 15,26 |
I E | 12,00 |
II A | 15,00 |
II B | 16,75 |
II D | 14,87 |
II E | 13,31 |
II F | 12,60 |
Wśród klas pierwszych najlepszy wynik w przeliczeniu na jedną osobę uzyskała klasa I D (15,25 punktów na osobę), natomiast najsłabiej wypadła klasa I E (12,00 punktów na osobę). Jeśli chodzi o klasy drugie na pierwszym miejscu znalazła się klasa II B (16,75 punktów na osobę), a na miejscu ostatnim klasa II F (12,60 punktów na osobę).